Groei winkeloppervlak

Utrecht groeit, maar het totale winkeloppervlak groeit veel harder. Er is een maat voor de winkeldichtheid en die bedraagt in de 3 Randstadprovincies 1,4 m2 winkel per inwoner. In minder dicht bevolkte provincies ligt dit getal hoger, er is dus meer winkeloppervlak per inwoner. In deze (dorps)winkels is het dan ook minder druk. Grote steden (met meer dan 175.000 inwoners) hebben gemiddeld 1,2 m2 winkel per inwoner.
Op dit moment heeft de stad Utrecht 1,5 m2 winkel per inwoner, dat is dus al meer dan de andere grote steden.

Groei !

Nu heeft Utrecht ca 430.000 m2 winkel en heeft plannen om er de komende 10 jaar tenminste 200.000 m2 bij te bouwen. Daarmee komt Utrecht straks uit op 1,8 m2 winkel per inwoner. Een dergelijke hoge winkeldichtheid kom je verder alleen tegen in dorpen kleiner dan 10.000 inwoners.

1 op de 20 winkels in de provincie Utrecht staat leeg

1 comment

  1. Herbert zegt:

    Als de plannen werkelijk onrealistisch zijn, dan zal de uitvoering ervan vanzelf geremd worden omdat de m2 niet worden verkocht of verhuurd. De markt zal hier op corrigeren. De grootste uitdaging schuilt erin om de winkelvoorzieningen op die plaatsen te realiseren waar ze ook werkelijk gewenst zijn. Dat lijkt me een groter probleem dan het doelvolume an sich. De crisis zet nu toch alle plannen in een ander daglicht, kijk maar naar het afblazen van de Belle.