Panelen Poortgebouw deugen niet

Poortgebouw_Utrecht,_zuid_(3)De gekleurde panelen in het zgn Poortgebouw boven de Catharijnesingel blijken niet de thermische isolatie waarde te hebben die ze volgens de bouwvergunning zouden moeten hebben. Hierover is een handhavingsverzoek ingediend.

Het officiële antwoord kwam pas na een ingebrekestelling en lijkt in de haast te zijn opgesteld. Niet ontkend wordt dat de panelen te weinig isolatiewaarde hebben, maar het zou niet van belang zijn omdat het gaat om de isolatie van de gehele gevel. En die zou wel voldoen. Maar dat wordt op geen enkele manier onderbouwd.

De gevel van dit gebouw bestaat alleen uit glas en uit deze gekleurde panelen. De gekleurde panelen hebben dus te weinig isolatiewaarde, dat wordt niet ontkend. Maar voor het overgrote deel van het glas blijkt in de EPC-berekening (verplicht onderdeel van de bouwvergunning) ook een te hoge isolatiewaarde aangenomen. Een en ander betekent dat er door de hele gevel ruim 30% meer energieverlies is dan er volgens de landelijke wettelijke regelgeving is toegestaan.

De gemeente Utrecht noemt zichzelf koploper in CO2 reduktie. Maar onder het toeziend oog van die zelfde gemeente gaan er tonnen CO2 illegaal de lucht in.

Er is inmiddels bezwaar gemaakt tegen de afwijzing om handhavend op te treden.