Succesmanipulatie met bezoekersaantallen

Een beproefde manier om te jubelen over een vermeend succes(je) is het manipuleren met cijfers. Daar is de gemeente Utrecht bijzonder bedreven in. Onlangs is dat weer eens schaamteloos gebeurd bij het Muziekpaleis. Er werd gejubeld over het meevallen van de boezoekcijfers. Er werd namelijk al veel eerder dan verwacht de miljoenste bezoeker geteld. Dat gebeurde na 1,5 jaar. Omgerekend betekent dat ongeveer 670.000 in één jaar. Volgens directeur Vreeke was er gerekend op 500.000 bezoekers per jaar.

Maar wat stond er 8 jaar geleden in de Milieueffectrapportage van het Muziekpaleis ? Daarin staat dat er 740.000 bezoekers per jaar verwacht worden. De meevaller blijkt dus een tegenvaller te zijn.
Om strategische reden zijn in de tussengelegen periode de verwachtingen naar beneden bijgesteld, zodat het nu lijkt of het heel erg meevalt.

Comments are closed.