Preview luchtkwaliteitsknelpunten

Via een WOB verzoek zijn de invoerbestanden verkregen waarmee de luchtkwaliteit in Utrecht (door de gemeente Utrecht) berekend wordt. Het gaat hierbij om de bestanden die worden gebruikt voor de Monitoringstool van het NSL. Normaal wordt deze informatie pas in december openbaar, maar nu kan iedereen al over deze informatie beschikken.
Met behulp van deze bestanden kunnen de knelpunten inzichtelijk gemaakt worden. In onderstaand plaatje zie je afwisselend de prognose uit 2012 en 2013, beide voor het jaar 2015. Wat vooral opvalt is dat knelpunten uit de binnenstad verdwenen zijn. Dit zijn vooral de knelpunten die op busroutes liggen. Daartegenover staat een opvallende toename van knelpunten in de Amsterdamsestraatweg en op de Albert Schweitzer- en Karl Marxdreef.

mt1213tot

prognose stikstofdioxideconcentratie voor het jaar 2015.
Rood: > 40 microgram Blauw: 38-40 microgram

Hieruit blijkt opnieuw dat er binnen de beoogde milieuzone maar weinig knelpunten liggen. Het Wijk C Komitee toonde al eerder aan dat een milieuzone voor personenwagens eigenlijk vooral effect heeft op de Catharijnesingel.
Voor zover bekend hebben gemeenteraadsleden, die donderdag a.s. gaan beslissen over luchtkwaliteitsmaatregelen, niet de beschikking over deze nieuwste informatie.

Comments are closed.